„Am discutat despre un proiect legislativ care are în centru ideea de drepturi și libertăți ale cetățenilor României. (…) Nu ne dorim o lege a grațierii și a amnistiei pentru cei din penitenciare pentru că această lege nu și-ar atinge scopul, însă, suntem de acord să punem în dezbatere publică o lege care să arate care sunt pârghiile alternative de executare a pedepselor”, a spus Alina Gorghiu.
Ea a afirmat că măsurile alternative propuse de PNL sunt executarea pedepsei la domiciliu cu supraveghere prin brățară electronică, în cazul pedepselor sub doi ani; executarea fracționată a pedepselor în weekend în centre de detenție special create în acest scop, pentru pedepsele sub trei ani, prezentă și în proiectul venit de la Ministerul Justiției; executarea pedepsei în echivalent de zile de muncă în folosul comunității și executarea pedepselor în regim mixt, ambele aplicându-se pedepselor sub trei ani.
„Toate aceste pedepese exclud infracțiuni care se referă la fapte de corupție, infracțiuni săvârșite cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei și orice infracțini legate de serviciu, precum și orice infracțiuni conexe faptelor de corupție”, a precizat Gorghiu.
Liderul PNL a adăugat că începând de luni proiectul poate fi consultat pe site-ul PNL și pe pagina de Facebook a partidului, afirmând că ulterior vor fi organizate discuții cu societatea civilă.
Copreședintele PNL a menționat că măsurile alternative propuse pornesc de la o analiză comparativă a sistemelor similare din statele UE, în special Italia, Olanda, Belgia, Franța și Cehia.